“Kendimle barışığım”, “özgüveni yüksek bir insanım” …

Bir insanın kendisi ile barışık olması ne demek? Özgüveni yüksek olması ne demek?

Kendisi ile barışık ve öz güveni yerinde olan insan kendisini olumlu ve olumsuz yönleri tanıyan tam olarak tanımasa bile tanıma gayreti gösteren, içsel dünyasını zenginleştirmek için uğraşan, sınırlarını bilen yani neleri yapıp neleri yapamayacağını bilen, yapamadıklarını kabul edip enerjisini yapabileceği şeylere yönlendiren , duygusal dünyasına yatırım yapan, duygularının farkında olup onları sağlıklı bir şekilde dengede tutan (öfkesini, üzüntüsünü, hayalkırıklığını, mutluluğunu… dengede yaşamak),ilk önce kendisine sonra çevresine karşı sorumluluk duygusu ile hareket eden, geçmişindeki duygu ve düşünceleri ile değil bugünkü duygu ve düşünceleri ile yaşayan, hatalarını farkedip onu bunu suçlamak yerine bunun sorumluluğunu alarak bu durumdan ders çıkarmaya çalışan, özür dilemesini bilen, değişimlere karşı esnek olabilen ve yaşamda değiştirebileceklerini değiştirip değiştiremeyeceklerini kabul eden… İnsan.

Şimdi bu tanımda yer alan bazı bölümleri anlayışınızı kolaylaştırmak için daha detaylı anlatacağım;
İçsel dünyayı zenginleştirmek nasıl olur? İçimdeki dokunmayı bekleyen çocuk tarafımla ilişki kurmaya çalışmak… Yaşadığım olaylara yargılayan, eleştiren yetişkin tarafımla değilde daha esnek olan çocuk tarafımla bakabilmek…

Duyguların farkında olmak ve dengede yaşamak ne demek? O anda hangi duyguyu yaşadığınızı fark etmek. Bu duygu an’ımamı ait yoksa geçmişimden mi getirdim? Bunu fark etmek… Örneğin, yoğun bir günün sonunda eve geldiniz çocuğunuzun bir takım istekleri oldu ve öfkelendiniz. Burada acaba asıl öfkeniz çocuğunuza mı yoksa iş yerinde yaşadığınız bazı problemlerin çocuğunuza yansıması mı? Bunu fark ederek yaşarsak duygularımızı kontrol edebiliriz çiğ ve yıkıcı bir şekilde yaşamayız.

Kendisine ve çevresine sorumluluk duygusu ile hareket etmek ne demek? Kendi ihtiyaçlarımın ne kadar farkındayım? İhtiyaçlarıma ne kadar değer veriyorum? Örneğin; kendime şefkat gösteriyor muyum? Kendimi takdir ediyor muyum? Kendimin özgürlük ihtiyacına yatırım yapıyor muyum? gibi…
Çevremdeki insanların farkında mıyım? Onları anlamak için mi dinliyorum yoksa sadece duymak için mi dinliyorum? Onların dertleri ile uyumlanabiliyor muyum?

Değişime karşı esnek olmak; hayat bir kalp grafiği gibidir inişli çıkışlıdır. Asla düz değildir. Dolayısıyla başımıza ne gelirse gelsin onu tefekkür içinde karşılamak ve her düşüşün kalkış için bir fırsat olduğunu bilerek yaşamak…

Bu özelliklerin hepsinin bir insanda bulunması elbette çok zordur. Ancak insanoğlu olarak biz gayretten sorumluyuz. En azından bunların birkaçını hayata geçirmek için uğraşsak bile hayatımız için çok anlamlı bir değişim olur.

Tavsiye; olumlu – olumsuz yönlerini düşün…

Becerilerini listele … Nelere yatkınlığın var? Neler seni zorluyor?

Hayatında bir şeyin sorumluluğunu al…

Bugün bir hatanı kabul et ve ders çıkar. Hatanı kendi gelişimin için kullan…