“Değiştiremediğimiz geçmişimizi unutursak eğer bu bize biraz rahatlık verir. Eğer geçmişimizdeki kötü anıları sadece unutmayı seçersek, zaman içinde, acılarımızı unutabiliriz .. Fakat, kızgınlık gibi hafızamızdaki olumsuz etiketleri silmenin tek yolu “Affetmek” olarak adlandırılan ameliyat ile olur.”

Smedes, Affetme Sanatı

Affetmek maruz görmek, göz yummak, inkar etmek, uzlaşmak, ümidi kesmek demek değildir.

Affetmek nedir o zaman?

“Gerçek bir affetme olumsuz deneyimi ile acı çeken kişinin intikam ve cezadan ümidi keserek vazgeçmesi değildir, gerçek bir bağışlama intikam ve öfke duyguları yerine suçlu kişiye merhamet etmektir.”

Enright ve Coyle

Affetmek, bilinçli olarak, karar vererek öfke, acı, intikam isteğini bırakma seçimidir.

Yapılan araştırmalar şunu göstermektedir; kişinin ister kendini ister başkasını affetmesi kişide psikolojik ve bedensel bir iyilik hali oluşmasına neden olur. Çünkü bilinçli bir şekilde affederek geçmişin olumsuz duygu ve düşüncelerinden kurtulur insan.Muhataba karşı geçmişten getirdiğimiz olumsuz olan içimizdeki duygu ve düşünceler bugünkü duygu ve düşüncelerimizi zehirlemektedir . Bu nedenle bugün daha huzurlu ve sakin bir yaşam sürmemizin, enerjimizi daha olumlu bir yolda kullanmamızın önünde bir engeldir, geçmişten gelen öfkeler, acılar, intikam duyguları, düşmanlık, kin…

Bu zehir bizi günden güne zehirleyecekse ve benim yaşam enerjimi içten içe alacaksa neden affetmeyi seçmiyorum ya da seçemiyorum?

Çünkü haksızlığa uğradığım için, incindiğim için affetmeyerek kendimi korumaya çalışıyorum. O kişiyi kendimden uzaklaştırmak adına, tekrar incinmemek adına o kişi ile kendi arama öfkemi, nefretimi, kinimi koyuyorum. Bu yöntem kendimi korumama yardımcı oluyor görünürken aslında beni içten içe acının, öfkenin içine çekerek benim duygusal dünyamı bulandırır. Duygusal dünyam berraklığını kaybettikçe sağlıklı ilişkiler kuramam.

Affetmemizi engelleyen bazı yanlış inançlar vardır:

  • Affedersem yaşadıklarımı unuturum, kendimi koruyamam, yine beni acıtırlar, üzerler…affetmek unutmak demek değildir. Unutsanız tekrar üzülebilirsiniz belki… Ancak affetmek yaşadığınız olayları hatırlayıp ondan ders alıp acısını artık yaşamamayı seçmektir.
  • Affedersem o kişiyi haklı görürmüş olurum; affetmek karşı tarafa haklılık vermez. Yaşanılan bir gerçek vardır ve bu gerçek asla değişmez. Karşı tarafa hak verdiğimiz için affetmeyiz . Muhatabımızın bize yaşattığı olumsuz duygulardan kurtulmak için affederiz.
  • Affedersem kendime saygım kalmaz, karaktersiz olurum; affederek karaktersiz olmak yerine tam aksine kendimize saygı duyduğumuzun bir işaretidir. Çünkü kendimizi sevdiğimiz, değer verdiğimiz için olumsuz yüklerden kurtulmayı tercih ederiz.

Kısacası affetmenin karşı taraf ile hiç bir ilgisi yoktur. Biz kendi huzurumuz, sağlımız için affetmeyi tercih ederiz…

Tavsiye;

Affet ki kendine değer verdiğini göster.

Affetmek yaşanılanları yok saymak değilse olayı unutma ama verdiği acıyı taşıma artık…